Pomáháme ptáčkům a zvířátkům v zimě

19.03.2015 20:59

Pomáháme ptáčkům a zvířátkům v zimě

Celý rok chodí děti a velmi rády na procházky do přírody, aby taky ne, když okolí naší vesnice je tak malebné a krásné. Cestou nám dělají radost ptáčci poletující ve vinohradech a sadech i zajíčci poskakující vesele po poli. V létě i na podzim je zvířátkům dobře, ale co v zimě? Nemají ptáčci a zvířátka na poli hlad?

A tak v měsíci lednu, když venku zamrzlo a začaly poletovat sněhové vločky, jsme se s dětmi rozhodli, že zvířátkům i ptáčkům pomůžeme překonat dlouhou zimu.

Ptáčkům zpěváčkům děti vyrobily znamenitou pochoutku z tuku a semínek a zavěsily je na keře v parku a na školní zahradě. Potom jsme mohli na vycházkách a z okna naší školky pozorovat vrabce, sýkorky, hrdličky a kosy, dokonce i strakapouda.

Ani na zvířátka v polích děti nezapomněly. Celý týden nosily do školky staré pečivo, mrkev a jablíčka, a když bylo dost jídla na celou hostinu, požádali jsme místního myslivce pana Valu, zda by nám o zvířátkách něco nepověděl a ukázal nám místo, kam chodí v zimě pro potravu.

Pan Vala pozval nejprve všechny děti na návštěvu do myslivny. S nesmírnou trpělivostí a láskou vyprávěl dětem o ptácích a volně žijících zvířatech. Ukázal dětem nejen obrázky zvířat, ale i vycpanou lišku, muflona, tetřeva, káně, divočáka. Na počítači mohly děti zvířátka vidět i slyšet jejich hlasy. Nejvíce se jim líbilo troubení jelenů.

Na vycházku k zásypu jsme si museli počkat. Děti totiž chtěly hledat stopy zvířat ve sněhu a podle nich zvířátka „stopovat“. „Sněží, sněží, bereme batůžky a jdeme za panem myslivcem.“ Pan myslivec vzal s sebou svého čtyřnohého kamaráda – psa Barona a vyrazili jsme k zásypu. Cesta nám nepřipadala ani tak dlouhá. Baron nosil aport, přeskakoval překážky, hledal čepici, kterou jeho „páníček“ ztratil, prostě poslouchal na slovo. Vycházka se nám moc líbila a panu Valovi moc a moc děkujeme. Věříme, že zvířátkům chutnalo a na jaře je uvidíme vesele poskakovat na polích.

 

Vlasta Hubáčková